Tag Archives: Acko General Insurance

Дали Амазон влегува на осигурителниот пазар?

Шпекулациите за влезот на Амазон на осигурителниот пазар полека стануваат реалност. Иако овој гигант и до сега нудеше одредени облици на дигитални услуги поврзани со осигурувањето на продуктите кои се испорачуваат, сепак не се сметаше за активен играч. Додека дел од упатените во оваа тема погледите ги насочуваа кон Алекса, гласовниот асистент, и неговата можност да се надгради и да пребарува осигурителни покритија од различни понудувачи, Тајмс оф Индија веќе ја објави првата инвестиција на Амазон во Ацко, индиска осигурително-техничка компанија. Индискиот весник објавува дека индискиот стартап Ацко, со последната рунда на финансирање, ќе има на располагање нови 16 милиони, кои се претпоставува дека потекнуваат од Амазон. На овој начин Амазон ќе добие можност да учествува во креирањето на продуктите и да ги дистрибуира преку нивната веб страна. Ацко во моментов нуди само осигурување на возила и се рекламира како „осигурителна компанија од новото време“ која ќе го „редефинира светот на осигурувањето“.

Во исто време оснивачот на Лемонад, Шај Винингер, излезе со обвинувања дека Амазон се обидува да привлече голем дел од неговите вработени. Винингер јавно побара објаснување од Амазон за нивните активности и влијанието кое тие го прават на стартап бизнисите.

Масло на оганот околу сите шпекулации претставуваше огласот на Амазон за вработување на менаџер за продукти во осигурувањето.