Tag Archives: Еуроинс

Еуроинс го зголеми својот удел во Синтетика

Од Синтетика, холдинг компанија со седиште во Софија, соопштија дека Еуроинс го зголемил учеството во компанијата на 13,63%. Основна дејност на Синтетика е уптевување со индустриски компании, но исто така се занимава и со консултантски услуги, посредување, тргување и т.н. По последната извршена трансакција, Еуроинс располага со 215,038 акции. Ова е втор пат во последните четири месеци Еуроинс да купува акции од Синтетика, откако во октомври минатата година го покачи својот удел на 7,01%.

На крајот од 2017 година, вредноста на акциите на Синтетика изнесуваше 21,5.

Еуронс издаде 16 милиони акции

Бугарската осигурителна компанија Еуроинс издаде соопштение во кое се наведува дека капиталот на компанијата е речиси удвоен. Растот на капиталот од €8,42 милиони на €16,6 милиони е постигнат преку издавање на 16 милиони нови акции по цена од €0,51, колку што е и нивната пазарна вредност. Ова следи откако неодамна Бугарската комисија за финансиски надзор соопшти дека поради неисполнување на минималните капитални побарувања, одбила да испрати информација на полската регулаторно тело за надзор на финансиското работење, кое е поврзано со намерите на Еуроинс да започне со работа на полскиот осигурителен пазар.