Tag Archives: БиХ

БиХ: Во првите три квартала забележан раст од 8,1% на БПП

Агенцијата за осигурување на Босна и Херцеговина, ги објави најновите податоци за работењето на дваесет и седумте компании не овој пазар. Вкупната БПП во трите изминати квартали е €265 милиони, со што е постигнат раст од 8,1% во однос на првите девет месеци од минатата година.

80,3% од вкупната БПП отпаѓа на полиси од неживотно осигурување (€21,8 милиони), што е зголемување за 7,6%, додека животното осигурување во однос на првите три квартали од 2016 година има раст од 9,9%.

Осигурителниот пазар во оваа земја е поделен на два ентитета. 13 компании кои се активни во Федерацијата на Босна и Херцеговина оствариле €184 милиони вкупна БПП, а осигурителниот пазар во Република Српска оствариле €81 милиони.

Пазарната распределба е доста изедначена и најголемите три осигурувачи ги делат делови од проценти во рангирањето. Според Агенцијата водечка компанија во Федерацијата е Сарајево осигурање со БПП од €21,77 милиони, следен од Еурохерц (€21,74 милиони) и Уника осигурање (€21,73 милиони). Во Република Српска водечки е Винер Осигурање со БПП од €14,44 милиони.

Заваровалница Триглав: Во првите девет месеци зголемена БПП и намалена нето добивка

Заваровалница Триглав во првите девет месеци остварила нето добивка од €52,3 милиони, што е намалување во однос на ланскиот профит во првите три квартала од €53,6 милиони.

Вкупната БПП на ниво на групација е зголемена за 8,0% во однос на истата на крајот од септемрви минатата година и изнесува €777,1 милиони. Оваа премија е остварена преку осигурување, реосигурување и соосигурување. Андреј Слапар, претседателот на бордот на директори вели дека „во првите девет месеци од 2017 година, не само што групацијата работеше профитабилно, туку бепе и финансиски силна што е потврдено и со кредитните рејтинзи“.

БПП во сегментот на осигурување бележи раст во сите три сектора. Кај неживотното осигурување растот е 8% со кои е достигната БПП од €517,5 милиони. Животното осигурување е зголемено за 3% на €163,0 милиони, додека БПП кај доброволното здраствено осигурување е во пораст од 14% и изнесува €96,5 милиони. 76,8% од вкупната премија на ниво на групација е направена во Словенија, 17,8% надвор од домашниот осигурителен пазар, додека светската реосигурителна премија има удел од 5,4% во вкупната БПП.

На словенечкиот пазар БПП е во пораст од 7% и изнесува €596,6 милиони. На останатите пазари, 11% пораст е регистриран во Хрватска (€43,4 милиони), 29% во Србија (€33,6 милиони), 3% во Црна Гора (€23,7 милиони), 6% во БиХ (€21,0 милиони), 1% во Македонија (€16,7 милиони) и 11% на светските пазари (€42,1 милиони).

VIG го купува Меркур осигурање во Босна и Херцеговина

Виена Иншуранс Груп (VIG) постигна договор со Меркур Ферзихерунг за аквизација на нивната испостава во Босна и Херцеговина, Меркур осигурање. Договорот потпишан на крајот од октомвир чека да помине низ ликалните регулаторни тела за да добие одобрение за реализација.

Меркур осигурање има седиште во Сараево и е основано во 2003 година. Уделот на вкупниот осигурителен пазар изнесува 4,4 % и портфолиото главно е сочинето од животно осигурување кое се нуди со посредништво на банки и брокери. Затоа уделот само на пазарот за животно осигурување е значајни поголем и изнесува 21%.

„Аквизацијата на Меркур ќе ни помогне во постигнувањето на нашите цели и ширењето на портфолиото на нашите производи во сегментот на животните осигурувања. Нашата постоечка компанија во БиХ претежно беше фокусирана на неживотно осигурување. Ние исто така ќе добиеме и вредно менаџерско искуство и значајно ќе го зголемиме присуството на пазарот. Нашиот пазарен удел речиси ќе се удвои и исто така ќе го зајакнеме и нашиот регионален профил“, изјави Петер Хојфингер, член на Управата на VIG задолжен за БиХ.

 

SEENEWS: Заваровалница Триглав е водечка осигурителна компанија во Југоисточна Европа

„Осигурителната индустрија во земјите од Југоисточна Европа (земјите од поранешна Југославија, Бугарија, Романија, Албанија и Молдавија)  остануваат еластични на притисокот кој произлегува од постојаните ниски каматни стапки, финансиската непостојаност на пазарите, строгите побарувања од регулативите и домграфските промени.“ Ова се наведува во годинешниот извештај на стоте најуспешни компании во земјите до Југоисточна Европа издаден од реномираниот портал seenews.com.

Не само што осигурителните компании одлично се справуваат со предизвиците кои ги носат пазарите и финансиското опкружување, туку стоте најголеми осигурувачи од овој регион,  2016 година ја завршиле со најголема вкупна бруто полисирана премија (БПП ) од 7,2 милијарди (2016: 6,77 милијарди) и најголема вкупна заработка. Процентот на раст на БПП е најголем во последните осум години (6,3%), додека профитот е зголемен за 56% од 365 милиони (2015: 234 милиони). Растот на профитот е проследен со податок дека 89 компании работеле со профит.

Осигурителниот пазар во Романија и Србија забележа двоцифрен раст на растот на премиите и значително подобрување на профитот, додека во Албанија беа забележани натпросечни резултати. Романија е и најголем осигурителен пазар и осигурителните компании од оваа земја се главно концентрирани на домашниот пазар за разлика од вториот по големина, словенечкиот, каде компаниите имаат свои испостави во речиси сите земји од поранешна Југославија. На третото место според годинешниот извештај е Хрватска.

Заваровалница Триглав останува на првото место и во 2016 година со премии и профит далеку пред останатите осигрувачи предводени од Заваровалница Сава. Вториот словенечки осигурувач, иако има намалување на профитот за 16%, сепак  напредуваше три позиции поради растот на БПП за 1,5%. Ова е десетта година по ред како листата е предводена од словенечки осигурувач. Третото место припаѓа на Кроација осигурување, која го изгуби второто место проади падот на БПП за 1,1%. Најголем скок оствари бугарскиот осигурувач Дал Бог Живот и Здраве, кој се искачи за 44 места на 48 позиција. Најголемиот губитник исто така доаѓа од Бугарија, ДЗИ Лајф Иншуранс, чие овогодишно рангирање е за 24 места полошо во однос на ланското.

Од македонските осигурувачи најдобро рангиран е Триглав осигурување на 71 позиција (2016:72 позиција), пред Осигурување Македонија (2017: 82, 2016: 86) и Еуролинк (2017: 88, 2016: 89).

Македонија: Уника Лајф со 17% поголема премија на крајот од вториот квартал

Уника Лајф, благодарение на зајакнатата продажна мрежа, и вториот квартал го заврши со двоцифрено зголемување на БПП. Полисираната премија изнесува €600.000, што е за 17% повеќе од првото полугодие од 2016 година. Сестринската компанија, Уника А.Д., која се занимава само со продажба на полиси за неживотно осигурување, бележи пад од 3% на БПП, завршувајќи го кварталот со €5,9 милиони. Благодарение на растот на секторот од животно осигурување, повторена е добивката од крајот на јуни 2016 година, иако вкупната премија на Уника групацијата во Македонија е намалена за 1%.

Во соседна Србија Уника групацијата има една од најдобрите десет компании во Европа, која во вториот квартал на групацијата ѝ донесе профит пред оданочување од €700.000 (2016: €800.000) и вкупна БПП од €21,9 милиони, 1% помалку во однос на првите шест месеци од 2016 година. €12,4 милиони припаѓаат на секторот неживот, кој бележи 2% раст на БПП, додека секторот на животно осигурување бележи пад на премијата од 5%, достигнувајќи €7 милиони. Одделот за доброволно здраствено осигурување полисирало бруто премија од €2,5 милиони.

Заживувањето на косовскиот пазар се препознава и во резултатиtе на Уника групацијата во оваа земја. Минатогодишната загуба од €700.000, кои двете косовски компании ја направија во првите два квартала, оваа година е корегирана во добивка пред оданочување од €600.000. Дел од заслугите се во зголемената БПП од 7% за неживотно осигурување на Сигал Уника (€3,7 милиони) и растот од 20% на БПП на Сигал Уника Лајф (€400.000). Доброволното здраствено осигурување, кое е попопуларно од животното осигурување во Косово, бележи пад од 31%, завршувајќи го вториот квартал со премија од €1,4 милиони.

Уника преку Сигал брендот, е присутна и на пазарот во соседна Албанија, каде вкупната БПП е зголемена за 16%, достигнувајќи €17,1 милиони. Двата главни сектора бележат раст на премијата. Нежвотното со полисираните €13,2 милиони има зголемување од 17%, додека животното осигурување има раст од 28%, остварувајќи БПП од €2,8 милиони. Доброволното здраствено осигурување е намалено за 14%, на €1,1 милион. Трите компании на овој пазар, кои се претставници на групацијата, оствариле добивка пред оданочување од €1,3 милиони (2016: €2,3 милиони).

Од соседните земји, Уника групацијата е присутна и на пазарот во Бугарија, каде на крајот од вториот квартал остварила двојно поголема добивка пред оданочување од €600.000, во однос на истиот период лани. Вкупната БПП е зголемена за 14% и изнесува €33,7 милиони. На полиси од животно осигурвање, во првото полугодие, полисирана е премија од €25,8 милиони (2016: €22,5 милиони), додека на полиси од неживотно осигурување вкупна БПП е €14,9 милиони, 6% повеќе од лани.

Уника групацијата е присутна во сите земји од поранешна Југославија, со исклучок на Словенија. Во Црна Гора двете компании второто тромесечие иако го завршиле без добивка, е подобрување во однос на лани, кога по првите шест месеци имаа загуба од €100.000. Финансиското работење е подобрено иако вкупната БПП е намалена за 4% на €5,8 милиони. Поголемиот дел, €4,6 милиони, отпаѓа на полиси за неживотно осигурување (-5%), €900.000 се на полиси за животно осигурување (4% раст), а преостанатите €400.000 доаѓаат од полиси за доброволно здраствено осигурување (15% раст).

Подобри финансиски резултати групацијата остварила и во БиХ, каде добивката пред оданочување од €400.000 во првите два квартала од 2016 година е зголемена за €100.000 на крајот од јуни оваа година. Вкупната БПП е намалена за 1%, на €14,9 милиони. Ова е еден од ретките осигурителни пазари каде групацијата има поголема БПП во секторот на живот (€7,9 милиони), споредено со секторот неживот (€7,0 милиони).

Како земја со најразвиен пазар во регионот, со исклучок на Слобенија, и за оваа групација најмногу добивка носи Хрватска. Добивката од €2,6 милиони, иако намалена(2016: €3 милиони) е далеку најголема во регионот. Покрај добивката, и вкупната БПП е поголема од останатите земји во регионот и изнесува €38,3 милиони, од кои €21 милиони (1% раст) отпаѓаат на неживотното осигурување, €12,8 милиони (-27%) на животното осигурување и €4,5 милиони (83% повеќе) на доброволното здраствено осигурување.

Групација на сите 19 пазари остварила БПП (вклучувајќи го и делот на заштеда од unit-link и index-link полисите) од €2,8 милијарди, што е раст од 6,6%. Сите три главни сектора бележат раст на премијата. Неживотното осигурување има раст од 6,4% (€1,44 милијарда), животното 9,1% (€834,4 милиони) и доброволното здраствено 3,4% (€522,5 милиони). Висината на премиите на австрискиот пазар се минимално зголемени на €1,93 милијарди, додека меѓународните се зголемени за 23,2% на 834,4 милиони.

Подобрен е и комбинираниот однос, кој на ниво на групација сега изнесува 96,8%.

Консолидираниот нето профит, на ниво на групација, на крајот од јуни достигнува €41,3 милиони. Преполововувањето на минатогодишниот полугодишен профит Андреас Брандштетер, претседателот на Управата на Уника групацијата, го објаснува со негативнте последици од банкротирањето на една од италијанските подружници кои беа продадени со гаранција за нивно опстојување во одреден период.

„На прав пат сме: премискиот волумен, комбинираниот однос и опсегот на трошоци се развиваат позитивно. Во првата половина од 2017 година остваривме задоволувачка зараотка пред оданочување од €95,5 милиони – 10,2% повеќе во однос на претходната година.“, изјавува Брандштетер.

Потатоците се преземени од seenews. com и извештајот на Уника групацијата.

Трите компании на VIG во Македонија бележат зголемена бруто добивка и намалена премија

VIG преку трите свои компании во Македонија, Осигурување Македонија, Винер и Винер Лајф, во првите шест месеци остварила добивка пред оданочување од €1,5 милиони, што е раст од 16,6%. Добивката е зголемена иако забележан е пад на БПП од 6,4% и изнесува €14,3 милиони (2016: €15,3 милиони). €5,5 милиони отпаѓаат на осигурување од АО, што е раст од 14%, додека каско осигурувањето е намалено за 33,5% на €900.000.

Минимален раст на добивката пред оданочување има и во соседна Србија, каде таа достигнува €1,3 милиони (2016: €1,2 милиони). БПП на овој пазар е зголемена за 21,1% достигнувајќи €54,5 милиони, најмногу по заслуга на огромниот раст од 78,3% на осигурувањето од АО (€4,1 милиони). БПП на полисите за животно осигурување со тековна уплата е зголемена за 6,6% достигнувајќи €12,9 милиони, додека еднократните премии се речиси удвоено на €6,1 милиони (2016: €3,4 милиони). Приватното здраствено осигурување, заедно со патничкото осигурување, исто така бележи раст на премијата од речиси 100% раст достигнувајќи €1,5 милиони, во споредба со ланските €800.000.

Позначаен раст на добивката е остварен на пазарите на Косово и Албанија, каде од ланските €200.000 добивката е зголемена на €1 милион. Во двете држави VIG на пазарот е застапен само со полиси за неживотно осигурување чија БПП е зголемена за 6,4% на €17,8 милиони. Најголем дел од неа доаѓа од полиси за осигурување од АО, €11,4 милиони, речеиси идентично како минатата година. Каско осигурувањето е зголемено за 7,4%, додека доброволното здраствено осигурување е намалено за 2,7% на €1,4 милиони.

Позитивни резултати во земјите од нашето соседство се остварени и во Бугарија, каде минатогодишната добивка пред оданочивање од €3,8 милиони е зголемена за еден милион. Вкупната БПП е зголемена од €75 на €82 милиони благодарение на доброто работење во секторот на осигурување од АО и доброволното здраствено осигурување.

Од земјите од регионот, на просторите од поранешна Југославија, VIG во БиХ првите шест месеци ги завршило со загуба од €200.000. Вкупната БПП од €6,6 милиони на крајот од јуни минатата година е зголемена на €9,0 милиони во првите шест месеци од оваа година. Животното осигурување има раст на премиите и кај полисите со тековна уплата (21,2%, вкупно €700.000) и кај еднократните уплати (€900.000, 2016: €200.000). Неживотното осигурување има пад во премиите на осигурување од АО (1,3%), а раст кај премиите на каско осигурување (5,8%).

Како и претходно, најдобри резултати групацијата во земјите од регионот бележи во Хрватска, каде остварена е добивка пред оданочување од €4,3 милиони. БПП на двете хрватски испостави е зголемена за 2,5% и достигнува €54,3 милиони. Од нив полисите за животно осигурување со тековна уплата придонесуваат со €15,9 милиони(-1,9%), додека тие со еднократна уплата се  €16,4 милиони (-1,8%). Најдолем раст бележат премиите на каско осигурување, 14,3%.

Генерално групацијата оствари БПП од €4,97 милијарди, речиси идентично и како првото полугодие од 2016 година. Растот е ограничен поради големиот пад на полисите за животно осигурување со еднократно уплатена премија во западните земји, за разлика од земјите од ЦИЕ (-24,4%).

Бруто добивката изнесува €220,5 милиони, што е зголемување од 9,6% во однос на истиот период лани. Комбинираниот сооднос на групацијата е подобрен на 96,9% од €97,7%.

Вкупната бруто добивка на групацијата е намалена од €2,26 милијарди на €2,16. Најголема добивка е остварена на домашниот пазар €77,5 милиони и пазарот во Чешка €76,6 милиони.

 

Заваровалница Триглав: Остварен раст на премијата во сите класи и пазари на осигурување

Најголемиот словенечки осигурувач, Заваровалница Триглав, ги објави резултатите од работењето за првата половина од 2017 година. Според соопштението, компанијата остварила консолидиран нето профит од €36,1 милиони, зголемувајќи го за 6% во однос на истиот период лани.

Премијата, на ниво на групацијата, од осигурување и соосигурување е зголемена за 8% и на крајот од јуни изнесува €547,8 милиони. Премиите бележат раст во сите сектори. Најголем раст има кај доброволното здраствено (14%), пред неживотното (8%) и животното (6%) осигурување.

На домашниот пазар компанијата имала удел од 36,6% со остварена БПП од €423,3 милиони, 7% повеќе од лани. Раст на премиите е постигнат и на останатите пазари, а најголем е во Србија, каде БПП од €22,9 милиони е зголемување за 33%. Овој раст се поткрепува и со зголемениот број на вработувања во Триглав Осигурање, што овозможи јакнење на внатрешната продажна мрежа. Исто така двоцифрен раст е забележан и во Хрватска (11%) со достигнатата премија од €32 милиони.

Најмал раст компанијата бележи во Македонија, каде премијата од €11,7 милиони е зголемување од само 2%. Малку подобри резултати бележи на црногорскиот и босанскиот осигурителен пазар со пораст на премијата од 3% и 5% соодветно.

Заваровалница Триглав, покрај во осигурувањето и соосигурувањето, бележи раст на премијата и во реосигурувањето. Ова одделение остварило премија од €28 милиони, што е за 7% повеќе од првата половина на 2016 година.

Од соопштението може да се види дека и покрај предизвикувачките услови на пазарите на капитал, вкупните инвестиции од €3,1 милијарда успеале да донесат поврат за 13% поголем од ланскиот.

Според досега оствареното, од Триглав очекуваат годината да ја завршат со добивка во рамките на планираното, €70 до €80 милиони пред оданочување и БПП од €930 милиони.

 

Сарајево осигурање започна со исплата на најголемата поствоена поединечна штета во БиХ

Во текот на април, во само три часа, изгоре во целост големиот трговски центар на Бинго во Мостар. Во пожарот настрада монтажниот објект и целата роба која се наоѓала во него. Сарајево осигурање на крајот на јуни, на Бинго му исплати пола милион евра за штета по полиса за осигурување на стоката во објектот кој беше опожарен, со што започна обештетувањето на Бинго. „Иако се работи можеби за најголемата поединечна поствоена штета, Сарајево осигурање без проблеми веќе исплаќа штета на нашиот голем, угледен економски субјект како што е Бинго. До крајот на август Сарајево осигурање авансно ќе исплати дополнителни €2,57 милиони за штета на објект, а остатокот од износот ќе биде исплатен по конечниот извештај на надлежните тела со цел објектот на Бинго Мостар да биде повторно ставен во функција.“, изјави Ариф Кулиќ, директор на Сарајево осигурање.

Кулиќ додава дека во 2016 година Сарајево осигурање исплатило штета во висина од €16,1 милиони, и по тој основ останува водечка компанија на овој осигурителен пазар. „Тоа ни овозможи да вратиме некои стари значајни клинети како Електропривреде БиХ со кои потпишавме тригодишен договор во вредност од €2,83 милиони“, додава Кулиќ.

БиХ: Сарајево осигурање повторно лидер

Според податоците од Агенцијата за надзор на осигурување во Федерацијата, со повеќе од €12,2 милиони Сарајево осигурање е повторно лидер на пазарот во Босна и Херцеговина. Во првите пет месеци од годината оваа компанија го зголемила пригходот од премии за околу €330 илјади во однос на истиот период од 2016. Веднаш зад Сарајево се Уника осигурање и Еурохерц.

Сарајево осигурање, во изминатите неколку месеци, работеше под силен политички притисок, откако владата објави дека сака продаде 45% од уделот во оваа куќа.

 

Македонија: Уника Лајф со 21% поголема премија во првиот квартал

Се чини дека Уника Лајф направи одличен потег во јануари, привлекувајќи ја под своја капа најуспешната продажна гранка од мрежата на Фемили партнер, застапничката куќа на Граве осигурување. БПП од €300.000, остварена во првиот квартал од годината, е зголемување за 21% во однос на првите три месеци од 2016 година.

БПП на Уника А.Д., задолжена само за неживотното осигурување, исто така е во пораст од 2% и достигнува €3,5 милиони. Единствен сектор кој има намалување е секторот на доброволно здраствено осигурување, кое изнесува 13%.

Уника А.Д. и Уника Лајф се дел од Уника групацијата која првиот квартал, на ниво на Македонија, го завршува со добивка пред оданочување од €200.000 и 3% зголемена вкупна БПП од €3,9 милиони.

Кај нашиот северен сосед добивката пред оданочување се намали на €300.000, споредено со ланската од €400.000. Намалена е и вкупната БПП за 5%, која во 2017 достигнува €10,9 милиони. По сектори, БПП на неживот е намалена за 2%, додека €3,5-те милиони премија за животно осигурување е 7% помала. И во доброволното здраствено осигурувуање премијата е намалена на €1,2 милиони, 16% помалку од лани.

Во Косово групацијата минатогодишната загуба од €300.000, ја сврте во профит од €400.000 пред оданочување. иако БПП за првите три месеци е во пад од 13% и изнесува €2,6 милиони. Сигал Уника Груп Австрија има намалена премија за 2% од неживот и 29% намалена премија на доброволно здраствено осигурување, додека Лајф Уника Груп Австрија полисирал €200.000, т.е. 28% поголема премија за животното осигурување.

Во нашето опкружување, групацијата најдобри резултати покажува во Албанија. Како што веќе осигурајсе.нет објави, нејзините две компании се убедливо водечки според полисирана премија на овој пазар. Добивката пред оданочување, иако намалена за 7,7% изнесува €1,2 милиони. Вкупната БПП е зголемена за 19%, достигнувајќи €8 милиони. €6,4 милиони, 20% повее од лани, припаѓаат на животното осигурување, додека €1,2 милиони, 32% повеќе од 2016, се на полиси за животно осигурување. Единствено премијата има пад во доброволното здраствено осигурување за 15%.

Двете компании во Црна Гора, Уника животно и Уника неживотно осигурање, првиот квартал од годината го завршија без профит или загуба, што е подобрување во однос на 2016 кога во првите три месеци генерираа загуба од €100.000. Вкупната БПП е намалена на €2,7 милиони, 6% помалку, од кое €2 милиони (8% помалку) се на неживот, а 400.000 (1% повеќе) се на живот. Преостанатите €200.0000 отпаѓаат на доброволно здраствено осигурување, каде е забележан раст од 7%.

Од земјите од поранешна Југолсавија, Уника не е присутна само на пазарот во Словенија. Во БиХ првиот квартал е завршен со за 6% зголемена БПП од €7,7 милони, но намален профит на €200.000 од ланските €300.000. Секторот неживот бележи раст на премијата од 16%, додека премиите на полисите за животно осигурување се намалени за 3%.

Хрватска и понатаму е земјата од регионот која носи најголем профит пред оданочување на групацијата (€1,3 милиони), иако е намален за €100.000 во однос на лани. За 10% е намалена и БПП која изнесува €20,2 милиони, од кои €10,5, исто како лани, се на неживот, €6,5 милиони, 37% помалку, се на живот, а €3,2 милиони, речиси двојно повеќе, се на доброволно здраствено осигурување.

На сите осигурителни пазари, вклучувајќи ги и претходноспоменатите, групацијата во првиот квартал пријави заработка пред оданочување од €33,1 милион и зголемување на премијата од 5,1% достигнувајќи €1,51 милијарда.

Според објавата од групацијата „премиите за осигурување на имот и несреќа донеле најголем поединечен раст од 5,5%, посебно во делот на Централна и Источна Европа. Доброволното здраствено осигурувањ е во раст од 4% додека животното осигурување, посебно индексираните и unit-link полисите, се зголемени за 5%.“

„И покрај значајните идни инвестиции и постојаните тешки услови, како што се ниските камати, опаѓачките приходи од инвестициите и политичката нестабилност на одредени пазари, Уника сепак очекува мал раст и во премиите и во заработувачката во фискалната 2017 година“, додаваат од Уника групацијата.

Податоците се преземени од seenews.com